Književne raščlambe / Josip Krajač
Autor Krajač, Josip
Nakladnik Rijeka : Adamić ; Opatija : Matica hrvatska , 2001
Materijalni opis 139 str. ; 21 cm
Napomena Str. 131-133: O etičkim i estetskim dimenzijama književnog djela / Darko Gašparović.
Str. 137: Bilješka o autoru.
Bibliografija: str. 135-136.
Predmetna odrednica Cesarić, Dobriša, 1902-1980 (Povratak) - interpretacije
Šimić, Antun Branko, 1898-1925 (Povratak) - interpretacije
Mihalić, Slavko, 1928-2007 (Ispitivanje tišine) - interpretacije
Mihalić, Slavko, 1928-2007 (Metamorfoza) - interpretacije
Mihalić, Slavko, 1928-2007 (Put u nepostojanje) - interpretacije
Kovačić, Ivan Goran, 1913-1943 (Vinograd i draga) - interpretacije
Kovačić, Ivan Goran, 1913-1943 (Ognji i rože) - interpretacije
Gervais, Drago, 1904-1957 (poezija)
Gervais, Drago, 1904-1957 (Pretnja) - interpretacije
Klasifikacijska oznaka 821.163.42.09 Hrvatska književnost. Književna kritika. Prikazi
Anotacija Sedam radova autora koji promatra analizu poezije u najrazličitijem smislu. Neki se radovi odnose na književnoumjetničke tvorevine pisane standardnim hrvatskim jezikom, a neki na pisane dijalektom. Raščlambom dijalektalnog pjesničkog izričaja autor ukazuje na zvukovnu izražajnost te na strukturne i semantičke vrijednosti koje se mogu kriti u kajkavskoj i čakavskoj riječi. Za to su odabrane pjesme I. G. Kovačića i D. Gervaisa. Za analizu novijeg pjesničkog izraza i izričaja autor odabire pjesme S. Mihanovića, D. Cesarića i A. B. Šimića. Inspiriran motivom povratka, za komparativni pristup autor odabire D. Cesarića i A. B. Šimića. Njega zanima kako ovi autori taj motiv pjesnički oblikuju i pred sobom i pred čitateljem. Svi radovi u knjizi, osim o Goranovoj ljubavnoj lirici, objavljeni su ranije u časopisima "Dometi", "Nova Istra" i na Trećem programu Hrvatskog radija.
Jezik hrvatski
Standardni broj ISBN 953-219-012-0
Građa Knjigaknjiga
Katalog
  • O katalogu
  • Upute za korištenje
Izbor kataloga
  • Katalog GKMM-a
  • Skupni katalog knjižnica SDŽ-a
  • Skupni katalog sustava Zaki
Lokacije knjižnica
  • GKMM Središnjica - centralni info pult, Ulica slobode 2, 021/685-000
  • GKMM Središnjica - Odjel za odrasle, Ulica slobode 2, 021/685-029
  • GKMM Središnjica - Odjel za djecu i mlade, Ulica slobode 2, 021/685-020
  • GKMM Središnjica - Odjel multimedije, Ulica slobode 2, 021/685-024
  • GKMM Središnjica - Odjel Periodike, Ulica slobode 2, 021/685-021
  • GKMM Središnjica - Zavičajna zbirka, Ulica slobode 2, 021/685-018
  • GKMM Bol-Plokite, Tolstojeva 32, 021/685-050; 685-053;
  • GKMM Trstenik, Papandopulova 25, 021/685-077
  • GKMM Brodarica, Terzićeva 5/lX, 021/685-083; 685-080
  • GKMM Meje, Njegoševa 1a, 021/685-063
  • GKMM Spinut, Plančićeva 12, 021/685-060
  • GKMM Ravne njive, Hercegovačka 40, 021/685-067
  • GKMM Žrnovnica, Krešimirova 7, Žrnovnica, 021/472-074
  • GKMM Podstrana, Trg dr. Franje Tuđmana 3, Podstrana, 021/331-001
  • GKMM Grohote, Gustirna 15, Grohote, 021/654-616
Knjige
  • Novo u knjižnicama GKMM
  • Najčitanije u posljednjih 7 dana
  • Najčitanije u posljednjih 30 dana
  • Najčitanije u posljednjih 90 dana
  • Najčitanije u posljednjih 180 dana
  • Najčitanije u posljednjih 365 dana
Kontakti
  • Pitanja i prijedlozi
  • Facebook
Zaštićeno autorskim pravom ©1999.-2019. Knjižnice grada Zagreba i VIVaInfo d.o.o. Sva prava pridržana.
Impresum | Politika privatnosti