Prakseologija hrvatske književnosti / Branimir Donat ; priredio Goran Rem
Autor Donat, Branimir
Ostali autori Rem, Goran [priredio]
Nakladnik Zaprešić : Fraktura , 2011-____
Materijalni opis __sv. ; 25 cm
Nakladnički niz Biblioteka Platforma ; knj. 27 ; knj. 28 ; knj. 37
Klasifikacijska oznaka 821.163.42.09 Hrvatska književnost. Književna kritika. Prikazi
Sadrži
1 : Predmodernost i modernost.

Godina izdavanja2011
Materijalni opis280 str.
NapomenaKazalo.
Predmetna odrednicaVojnović, Lujo, 1864-1951 - život i djelo
Zoranić, Petar, 1508-ca 1569 (Planine)
Perkovac, Ivan, 1826-1871 (pripovijetke)
Korajac, Vilim, 1839-1899 (pripovijetke)
Brlić-Mažuranić, Ivana, 1874-1938 (djela)
Bahtin, Mihail Mihajlovič, 1895-1975 (Problemi poetike Dostojevskog)
Strindberg, August, 1849-1912 (Okultni dnevnik)
Strindberg, August, 1849-1912 (Inferno)
hrvatska fantastična proza - 19/20.st.
hrvatska književnost - eseji
hrvatska književnost - humor
dvojništvo - književne teme i motivi
humor - književne teme i motivi
AnotacijaPetnaest eseja u prvom od četiri planirana sveska cjeline "Prakseologija..." donosi izbor tema iz književne povijesti i kritike. Refleksije o mjestu hrvatske književnosti unutar europskih, paralele o poetici, humoru i fantastici, te sociodinamici kulture kako je odražava literatura, dodane su monografskim tumačenjima aspekata opusa hrvatskih autora, od Petra Zoranića, Petra Preradovića, Ivana Perkovca, Vilima Korajca, Luje Vojnovića, Ivane Brlić Mažuranić, a tu su i eseji o Dostojevskom u djelu M. M. Bahtina i Augustu Strindbergu.
Jezikhrvatski
Standardni broj ISBN 978-953-266-328-0
2 : Modernost i modernizam.

Godina izdavanja2012
Materijalni opis638 str.
NapomenaKazalo.
Predmetna odrednicaMatoš, Antun Gustav, 1873-1914 (Mora)
Nazor, Vladimir, 1876-1949 (poezija) - stilska obilježja
Domjanić, Dragutin, 1875-1933 (poezija) - interpretacije
Nikolić, Mihovil, 1878-1951 (poezija)
Polić Kamov, Janko, 1886-1910 (djela) - anarhizam
Kafka, Franz, 1883-1924 (Proces)
Krleža, Miroslav, 1893-1981 (djela) - studije
Donadini, Ulderiko, 1894-1923 (djela)
Cesarec, August, 1893-1941 (djela) - dubinska psihologija
hrvatska književnost - moderna - studije
hrvatska književnost - moderna - elementi secesije
europska književnost - simbolizam
AnotacijaDruga knjiga cjeline iz naslova, knjiga je izabranih tekstova u kojima se autor, poznati hrvatski književni kritičar, teoretičar i poznavatelj hrvatske književnosti, bavi autorima i djelima iz razdoblja simbolizma, secesije, ekspresionizma... Uz eseje o hrvatskim autorima (Krleže, Kamova, Donadinija, Cesarca, Zagorke...), autor u jednom tekstu govori i o Kafki. Sadrži kazalo imena.
Jezikhrvatski
Standardni broj ISBN 978-953-266-334-1
3 : Modernizam i postmodernizam.

Godina izdavanja2013
Materijalni opis601 str.
NapomenaBibliografske bilješke uz tekst.
Kazalo.
Predmetna odrednicaMicić, Ljubomir, 1895-1971
Mikac, Marijan, 1903-1972 - život i djelo
Mesner, Ivan, 1898-1919 - život i djelo
Begović, Milan, 1876-1948 (Pulchra vidua)
Matković, Marijan, 1915-1985 (djela)
Šibl, Ivan, 1917-1989 (Sjećanja)
Raos, Ivan, 1921-1987 (romani)
Ivšić, Radovan, 1921-2009 (Narcis)
Pavlović, Boro, književnik, 1922-2001 (poezija)
Šoljan, Antun, 1932-1993 (poezija)
Šoljan, Antun, 1932-1993 (Hrvatski Joyce)
Vida, Viktor, 1913-1960 (poezija)
Slamnig, Ivan, 1930-2001 (Povratak s mjeseca)
Fabrio, Nedjeljko, 1937-2018 (Labilni položaj)
Mihalić, Slavko, 1928-2007 (poezija)
Brešan, Ivo, 1936-2017 (Groteskne tragedije)
Borges, Jorge Luis, 1899-1986 (djela)
Cvitan, Dalibor, 1934-1993 (djela)
književna kritika - Hrvatska - 1960/1980.
hrvatska književnost - zenitizam
ruska književnost - 1910/1930.
hrvatska književnost - dadaizam
lingvistika : poetika
očuđenje <književnost>
vizualnost - hrvatska književnost - 20.st.
slobodni stih - hrvatska poezija - 20.st.
hrvatska poezija - antologije
konkretna poezija
hrvatska proza - 1950/1970. - žanrovska obilježja
kriminalistički roman - poetika
fantastičari - hrvatska književnost
ruska književnost - avangarda
AnotacijaTreća knjiga cjeline iz naslova sadrži trideset eseja u kojima se autor bavi modernizmom i postmodernizmom. Između ostalog, autor govori o zenitizmu, Andriću, Messneru, Pavloviću, Fabriu, Raosu, Ivšiću, Aralici Cvitanu, Barbieriu, Maruni, hrvatskim borgesovcima, konkretnoj poeziji, zabranjenim knjigama hrvatske književnosti, te neizbježnom uplivu politike i rata u književnu recepciju i produkciju. Sadrži kazalo imena.
Jezikhrvatski
Standardni broj ISBN 9789532664652
Jezik hrvatski
Standardni broj ISBN 978-953-266-327-3 (cjelina)
Građa Knjigaknjiga
Svi primjerci

DONAT, Branimir
Prakseologija hrvatske književnosti / Branimir Donat ; priredio Goran Rem. - Zaprešić : Fraktura, 2011-____. - __sv. ; 25 cm. - (Biblioteka Platforma ; knj. 27 ; knj. 28 ; knj. 37)
ISBN 978-953-266-327-3 (cjelina)



1 : Predmodernost i modernost. - 2011. - 280 str.
Kazalo.
ISBN 978-953-266-328-0



2 : Modernost i modernizam. - 2012. - 638 str.
Kazalo.
ISBN 978-953-266-334-1



3 : Modernizam i postmodernizam. - 2013. - 601 str.
Bibliografske bilješke uz tekst. - Kazalo.
ISBN 9789532664652


Katalog
  • O katalogu
  • Upute za korištenje
Izbor kataloga
  • Katalog GKMM-a
  • Skupni katalog knjižnica SDŽ-a
  • Skupni katalog sustava Zaki
Lokacije knjižnica
  • GKMM Središnjica - centralni info pult, Ulica slobode 2, 021/685-000
  • GKMM Središnjica - Odjel za odrasle, Ulica slobode 2, 021/685-029
  • GKMM Središnjica - Odjel za djecu i mlade, Ulica slobode 2, 021/685-020
  • GKMM Središnjica - Odjel multimedije, Ulica slobode 2, 021/685-024
  • GKMM Središnjica - Odjel Periodike, Ulica slobode 2, 021/685-021
  • GKMM Središnjica - Zavičajna zbirka, Ulica slobode 2, 021/685-018
  • GKMM Bol-Plokite, Tolstojeva 32, 021/685-050; 685-053;
  • GKMM Trstenik, Papandopulova 25, 021/685-077
  • GKMM Brodarica, Terzićeva 5/lX, 021/685-083; 685-080
  • GKMM Meje, Njegoševa 1a, 021/685-063
  • GKMM Spinut, Plančićeva 12, 021/685-060
  • GKMM Ravne njive, Hercegovačka 40, 021/685-067
  • GKMM Žrnovnica, Krešimirova 7, Žrnovnica, 021/472-074
  • GKMM Podstrana, Trg dr. Franje Tuđmana 3, Podstrana, 021/331-001
  • GKMM Grohote, Gustirna 15, Grohote, 021/654-616
Knjige
  • Novo u knjižnicama GKMM
  • Najčitanije u posljednjih 7 dana
  • Najčitanije u posljednjih 30 dana
  • Najčitanije u posljednjih 90 dana
  • Najčitanije u posljednjih 180 dana
  • Najčitanije u posljednjih 365 dana
Kontakti
  • Pitanja i prijedlozi
  • Facebook
Zaštićeno autorskim pravom ©1999.-2019. Knjižnice grada Zagreba i VIVaInfo d.o.o. Sva prava pridržana.
Impresum | Politika privatnosti